Wat is Reiki? Dit is de meest gestelde vraag die ik krijg. Niet zo vreemd aangezien niet iedereen bekend is met Reiki of er wel van gehoord heeft, maar geen idee heeft wat het nou precies is. Reiki is een term die komt uit Japan, het is een samenstelling van de woorden “Rei” en “Ki”. “Rei” betekend universele en “Ki” staat voor levensenergie. Er wordt dus uitgegaan van universele levensenergie, deze levensenergie is overal en altijd aanwezig.  Alles om ons heen bestaat uit energie.

Bij Reiki wordt er gebruikt gemaakt van deze levensenergie. De gever is als het ware een doorgeefluik van deze energie aan de ontvanger. De ontvanger krijgt de energie en zijn/haar tekorten worden op deze manier aangevuld. Er wordt gewerkt met de levensenergie en niet gewerkt met de energie van de gever of ontvanger zelf. Hierdoor kan er geen overdracht zijn van verkeerde energie, waardoor het niet kwaad kan. Omdat er niet wordt gewerkt met eigen energie wordt de gever ook niet vermoeid of iets dergelijks.

Tijdens ieders leven gebeuren er dingen die ervoor kunnen zorgen dat je levensenergie voor een deel geblokkeerd wordt. Door Reiki behandelingen kunnen deze blokkades worden opgeheven waardoor je weer in balans komt.

Hoe geef je reiki

Bij een Reiki behandeling wordt gewerkt met de handen. De gever legt zijn handen op verschillende posities op het lichaam van de ontvanger. Via de handen van de gever stroomt de energie naar het lichaam van de ontvanger, het lichaam van de ontvanger bepaald waar de energie nodig is en waar het dus naar toe stroomt. Daarom is het bij het geven van Reiki niet nodig om aan te geven welke klachten er zijn, het lichaam weet zelf waar de energie nodig is en zal het daar ook naartoe sturen.

Door een Reiki behandeling kan er dus op verschillende niveaus (lichamelijk, geestelijk en emotioneel) heling plaats vinden. Daardoor kan een behandeling op meerdere gebieden een positieve invloed hebben. Een aantal voorbeelden waarop het invloed op kan hebben zijn;

– Diepe ontsptanning
– Vermindert pijn
– Meer energie
– Vermindert stress
– Heft blokkades op

Helende werking van reiki

Zoals aangegeven zorgt Reiki ervoor dat jij beter in balans komt. Door Reiki ben je vitaler en zal je je beter gaan voelen. Met Reiki kan je veel klachten behandelen, maar iedereen zal anders reageren op de behandelingen.

Zo kan het zijn dat je een bepaalde klacht hebt, maar dat het lichaam de energie op dat moment op een andere plek harder nodig heeft. De bepaalde klacht wordt daardoor nog niet verholpen, maar op andere plekken wordt de energie wel aangevuld.

Daarbij moet worden gezegd dat Reiki niet alle klachten kan oplossen, bij ernstige klachten of twijfel raad ik altijd aan een huisarts of specialist te raadplegen!

De werking van een Reiki behandeling heeft het meeste effect wanneer de ontvanger van de behandeling open staat voor Reiki. Wanneer je open staat voor een Reiki behandeling zal de energie beter stromen en daardoor beter zijn werk doen.

Oorsprong van Reiki

De grondlegger van Reiki is Mikao Usui (1865 – 1926). Hij noemde het “Usui Reiki Ryoho (therapie)”. Voor hij tot deze manier van behandelen kwam heeft hij jarenlang onderzoek gedaan naar oude geschriften uit het boeddhisme genaamd Sutras . Deze onderzoeken brachten hem veel wijsheden, maar nog niet de sleutel tot het genezen van een lichaam. Zijn uiteindelijke doorbraak kreeg hij na 21 dagen lang mediteren op de heilige berg Kurama. Na deze 21 daagse durende sessie heeft hij niet alleen de wijsheid, maar ook de sleutel tot het helen van het mensenlijk lichaam, door gebruik te maken van de levensenergie.

Reiki beginselen

Wanneer je de Reiki beginselen elke naleeft dan zal je de energie nog beter ervaren.

  • Maak je vandaag geen zorgen
  • Maak je vandaag niet boos
  • Eer je ouders, leraren en ouderen
  • Verdien je bestaan eerlijk
  • Toon dankbaarheid aan alles wat leeft

 

Meditatie

Mikao Usui ontwikkelde een meditatie techniek die hij Gassho noemde, dit betekend letterlijk “twee handen bij elkaar”. Deze meditatie doe je als volgt;

Ga zitten met gesloten ogen.
Je handen omhoog voor je hart met de handpalmen ontspannen tegen elkaar.

Richt je aandacht op het punt waar beide middelvingers elkaar raken.
Houd je rug zo recht mogelijk.
Als je van zitpositie wilt veranderen doe dat dan bewust, bedachtzaam en langzaam.

Komen er tijdens de meditatie gedachten op,
neem deze dan waar en laat ze weer los.
Zie ze maar als wolken aan de blauwe hemel, ze komen en gaan.
Jij bent dat diepe blauw, dat nooit verandert en er altijd is.

Worden je handen of een deel van je rug warm,
neem deze dan waar en laat ze weer los,
laat je er niet door beïnvloeden.

Keer steeds weer terug naar het raakpunt van je middelvingers.